Alaluomilla ikääntymismuutokset näkyvät usein iho- tai lihasylimäärän aiheuttamana ryppyisyytenä, tai rasvan aiheuttamana silmäpussina. Nuorilla voi olla rakenteellisista syistä silmäpussit alaluomilla. Alaluomileikkauksia tehdään ulkonäkösyistä ja siksi ne eivät kuulu KELA:n korvauksen piiriin.
Alaluomen sisään- ja ulospäin kääntyminen ( entropium ja ektropium ) ovat oireita aiheuttavia tautitiloja, joiden korjaus ei ole esteettistä kirurgiaa.
Alaluomileikkauksia tehdään monella eri menetelmällä riippuen siitä, mitä seikkaa erityisesti halutaan korjata.
Ihon hiusryppyisyyteen auttavat erilaiset kemialliset kuorinnat sekä laserhoidot ja -hionnat. Tehokkaimmat näistä antavat selkeän tuloksen jo kertakäsittelyllä, jolloin niihin liittyy 1 – 3 vko:n toipumisaika. Hellänvaraisimmat hoidot voivat olla ns. lounastuntitoimenpiteitä. Silloin tarvitaan useita hoitokertojaja yleensä tulos ei ole yhtä huomattava kuin vahvemmissa hoidoissa. Hellävaraisimmat toimenpiteet voidaan tehdä ilman puudutusta, tai voidepuudutteella – tehokkaimmat vaativat paikallispuudutuksen tai nukutuksen.
Jos ihon ja lihaksen kimmottomuus aiheuttaa selkeitä poimuja ja pussukoita, ja potilaalla on rasvan aiheuttama silmäpussi, tarvitaan alaluomileikkausta. Sillä voidaan poistaa pullistuvaa rasvaa, tai nykyisin usein mielumminkin sijoitella rasvaa uudelleen pussin tasoittamiseksi. Samalla voidaan silottaa alaluomen ihon ja lihaksen poimuja. Arpi tulee näissä leikkauksissa alaluomen reunaan, n. 2 mm ripsirajan alapuolelle, ja se ulottuu silmänurkan ulkopuolelle ohimollepäin. Tämän toimenpiteen lisänä voidaan pintaiho hioa edellä kuvatuilla tavoilla.
Nuorien ihmisten rasvapullistuma voidaan poistaa myös luomen sisäpuolelta, sidekalvon kautta. Silloin ei jää näkyviä arpia. Tätä menetelmää ei voi käyttää, jos kudoksissa on ikääntymismuutoksia.
Alaluomileikkaukset tehdään paikallispuudutuksessa. Toimenpide kestää 1 – 2 tuntia. Sen jälkeen potilas on seurannassa 1 – 3 tuntia, jonka jälkeen pääsee kotiin.Kotimatkalle on hyvä varata henkilöautokyyti – joko hakijan kyydissä tai taksilla.
Leikannut lääkäri antaa jälkihoito-ohjeet, jotta voit itse edesauttaa paranemista kotiutumisen jälkeen. Alaluomileikkauksen jälkeen pitää välttää ponnisteluja ja kumartelua noin viikon ajan. Silmiä voi hautoa viileillä taitoksilla tai kylmäpakkauksilla lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Särkylääkkeiksi riittävät ns. käsikauppalääkkeet – ei kuitenkaan asetyyliaslisyylilääkkeet. Ompeleet poistetaan 5 – 7 päivän kuluttua. Urheiluharrastukset on sallittu 2 – 3 viikon kuluttua.
Uudet piirteet ovat näkyvissä, kun suurimmat mustelmat ja turvotukset häviävät noin kahden viikon kuluttua. Alaluomileikkauksessa alaluomen reunaa pitää kiinnittää silmän ulkonurkan seudulta luomen tukemiseksi. Tämä kiinnitys saattaa erottua muutaman kuukauden ajan. Tuloksen yksityiskohdat hioutuvat pitkään, joten lopullista leikkaustulosta voidaan arvioida aikaisintaan puolen vuoden kuluttua. Tiettyjen asioiden palautumista pitää odotella noin vuoden ajan. ( kts.riskit )
Kaikkeen kirurgiaan liittyy jälkivuodon, infektion ja tuntopuutoksien riski. Syntyvä arpi voi parantua epätyydyttäväksi. Jälkivuotoriski on suurimmillaan ensimmäisen vuorokauden ajan, mutta voi ilmaantua senkin jälkeen. Infektio on harvinainen komplikaatio alaluomileikkauksen jälkeen. Ihon kautta tehty alaluomileikkaus voi aiheuttaa tunnon alenemaa alaluomen reunaan ja ripsirajaan. Se palautuu yleensä vuoden kuluessa. Iholle syntyvä arpi on yleensä lähes huomaamaton, mutta voi joillakin erottua viiruna iholla. Alaluomen sidekalvon kautta tehdyn toimenpiteen arpi jää luomitaskuun, eikä jää näkyviin. Paranemisvaiheessa siihen voi liittya hankauksen tunnetta. Alaluomileikkaus saattaa vaikuttaa räpytysliikkeeseen. Tämän huomaa silmän kuivumisoireena tai sen pahenemisena. Tilanne korjaantuu yleensä vuoden kuluessa. Hankalin alaluomileikkauksen komplikaatio on ektropium, eli luomen reunan ulospäinkääntyminen. Lievimmillään se korjaantuu silmien siristelyjumpalla, hieronnalla ja teippauksin. Hankalammat tilanteet vaativat korjausleikkauksen.
On tärkeää, että potilaalla on realistiset odotukset lopputuloksesta. Lopputulokseen vaikuttaa mm. perimästä johtuvat rakenteelliset seikat sekä ihon ja kudosten kimmoisuus. Toimenpidettä edeltävällä lääkärin konsultaatiovstaanotolla käydään läpi seikkoja, jotka vaikuttavat odotettavissa olevaan lopputulokseen. Leikkauksen ja jälkihoidon aikana ilmaantuvat komplikaatiot voivat vaikuttaa lopputulokseen.
Alaluomileikkaus on luonteeltaan hyvin erilainen kuin yläluomileikkaus. Monet alaluomien seutuun paikallistuvat muutokset johtuvat keskikasvoilla tapahtuvista ikääntymismuutoksista, eivätkä ne korjaannu alaluomileikkauksella. Ennen leikkauspäätöstä on tärkeää hahmottaa, mitä alaluomileikkauksella on mahdollista saada aikaa juuri sinun tilanteessasi. Joskus potilaan ongelmana ovat poskipäille paikallistuvat pussukat, jotka keräävät turvotusta. Nämä, ns. matalat silmäpussit, eivät korjaannu alaluomileikkauksella. Alaluomipussukoidan alapuolelle jää ura, joka usein jatkuu laakeana lommona tai urana poskelle. Nämä saattavat korjaantua paremmin keskikasvotoimenpiteillä. Mitä napakammaksi ja sileämmäksi alaluomen kudoksia pyritään saamaan alaluomileikkauksessa, sitä suurempi on riski paitsi ektropiumiin, myös siihen, että alaluomen ulkoreuna vetäytyy alaspäin ja saa aikaan murheellisen, ns. verikoiramaisen ilmeen.