Injektiohoidot esteettisessä plastiikkakirurgiassa

Historia

Täyteaineet
Jo ennen lääketieteellisen ruiskun keksimistä 1800-luvun lopussa käytettiin potilaan omaa rasvaa täyteaineena kasvojen kudospuutoksissa ja arpien tasoittamisessa. Ruiskun keksimisen jälkeen erilaisten kemikaalisten tuotteiden ihon alainen/sisäinen yleistyi.
Toisen maailmansodan aikoihin ruiskutettava parafiini ja silikoni olivat yleisimpiä täyteaineita. Valitettavasti molemmat aiheuttivat paljon haittavaikutuksia, etenkin vierasainegranuloomia. Vierasainegranuloomia tavataan valitettavasti vieläkin potilailla, joille on käytetty pysyviä tai puolipysyviä täyteaineita. Ajan myötä on kuitenkin siirrytty enemmän biohajoaviin tuotteisiin, jotka häviävät täysin elimistöstä ajan myötä.

Botuliinitoksiini
Saksalainen lääkäri Justinus Kerner kehitti jo 1800-luvun alussa ajatuksen käyttää botuliinitoksiinia lääkkeenä. Kuitenkin vasta 1980 botuliinitoksiinia käytettiin ensimmäisen kerran hoitamaan karsastusta potilaalla. Tämän jälkeen sen käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti useilla lääketieteen eri aloilla ja uusia kauppanimiä tulee markkinoille vuosittain.

Käyttö

Alun perin täyteaineet tuotiin markkinoille tekemään nimensä mukaisesti täyttöä eli volyymikorjausta. Aine siis ruiskutetaan ihossa olevan uurteen/rypyn alle, jolloin alue kohoaa samalle tasolle ympäröivän ihon kanssa. Kuinka syvälle aine ruiskutetaan riippuu uurteen/rypyn syvyydestä ja käytetystä tuotteesta.

Viime vuosina on paljon tutkittu asiaa ja havaittu, että jopa yleisimmin käytetty täyteaine hyaluronihappo aikaansaa myös ihon kollageenisynteesin kiihtymistä parantaen jo vahingoitunutta ihoa. Syy tähän on vielä hieman epäselvä. Hyaluronihapon vaikutus näkyy yleensä välittömästi ja kestää kuudesta kuukaudesta vuoteen.

Botuliinitoksiinin käyttö esteettisessä kirurgiassa on liikahikoilunhoidon lisäksi kasvojen uurteiden alla olevien lihasten supistusvoiman heikentämistä, jolloin kasvojen uurteet lievittyvät tai häviävät kokonaan. Pistos annetaan suoraan kohteena olevaan lihakseen pienellä neulalla ihon läpi. Liikahikoilussa aine pistetään suoraan hikoilevan alueen ihoon. Botuliinitoksiinin vaikutus tulee esiin muutamassa vrk:ssa ja maksimi vaikutus nähdään noin kahden viikon kuluttua pistoksesta. Hoidettaessa kasvojen lihaksia on botulinitoksiinin vaikutus 3-6 kk:tta, kun taas liikahikoilussa voi vaikutus olla jopa 11 kk:tta. Oikein käytettynä tuote on turvallinen ja potilastyytyväisyys on suuri.

Pistoshoidot tarjoavat vaivattoman ja nopean tavan parantaa ulkonäköä. On tärkeää valita ammattitaitoinen lääkäri pistäjäksi, joka takaa myös käytettyjen tuotteiden turvallisuuden.