Rintojen kohotus eli mastopexia

Ihon kimmoisuuden katoaminen, painovoima, laihdutus, raskaus ja imettäminen voivat aiheuttaa muutoksia rintojen muodossa ja kiinteydessä. Rintojen kohotus eli mastopexia sopii potilaille, jotka ovat tyytyväisiä rintojensa kokoon, mutta haluavat niiden kohotusta ja muovaamista. Joskus rinnat ovat löystymisen lisäksi menettäneet täyteläisyyttään huomattavasti. Silloin voidaan harkita rintojen muodon korjaamista samanaikaisesti kohotuksella ja rintaimplanteilla.

Plastiikkakirurgi tekee vastaanotolla rintojen perustutkimuksen. Rinnoista otetaan mittoja ja potilaan kanssa keskustellaan lopputulokseen liittyvistä toiveista ja odotuksista. Aiempi hoitohistoria, lääkitys, allergiat sekä mahdolliset aiemmat rintatoimenpiteet käydään läpi. Potilaan rinnat tulee olla kuvannettu alle 6kk ennen toimenpidettä.

Leikkaus voidaan tehdä täysikasvuiselle minkä ikäisenä tahansa. Toimenpide tehdään nukutuksessa tai puudutuksessa tavallisimmin päiväkirurgisesti.

Leikkauksen tavoitteena on palauttaa laskeutunut rintojen kudos ja nänni ylemmäs. Samalla poistetaan löystynyttä ihoa. Leikkaustekniikoita on useita ja sopiva menetelmä valitaan yksilöllisesti. Joissakin leikkaustekniikoissa rintarauhasen ja nännin yhteys on mahdollista säilyttää, mikä voi mahdollistaa imettämisen myöhemmin.

Arvet sijaitsevat nännipihan ympärillä ja hyvin usein löysyydestä riippuen arpia on jatkettava pystysuoraan alas kohti poimua sekä poimun suuntaisesti. Poimussa sijaitsevan arven pituus vaihtelee lähtötilanteesta riippuen.

Siteet ja dreenit poistetaan tavallisesti ennen kotiutumista ja tukirintaliivit asetetaan. Tukiliivejä käytetään useita viikkoja leikkauksen jälkeen lääkärin ohjeiden mukaisesti.

On hyvä nousta jalkeille pian leikkauksen jälkeen. Kevyttä liikuntaa ja arkirutiineja voi tehdä jo varhain. Rankempaa liikuntaa voi rajoituksetta harrastaa 4 viikon kuluttua toimenpiteestä. Rinnoissa voi olla lieviä tuntemuksia vielä viikkojenkin kuluttua, mutta kovaa kipua esiintyessä kannattaa ottaa yhteyttä hoitopaikkaan.

Toipumisaikaa kannattaa varata 1-2 viikkoa. Kevyeen työhön voi palata jo muutaman päivän kuluttua. Ompeleet poistetaan 7-10 vrk kuluttua leikkauksesta. Normaali peseytyminen on hyvä aloittaa 2 vrk kuluttua haavatulehdusten välttämiseksi. Leikkauksen lopputulos näkyy muutaman kuukauden kuluttua.

Rintojen muoto paranee. Niistä tulee täyteläisemmät ja rintakudos sekä nänni sijaitsevat ylempänä. Tulos helpottaa pukeutumista ja tyytyväisyys omaan vartaloon paranee. Leikkausarvet vaalenevat ajan myötä, mutta siinä on yksilöllistä vaihtelua. Toimenpiteen tulos on usein hyvin pitkäaikainen, kuitenkin painovoima, ikääntyminen ja painon vaihtelut voivat ajan kuluessa muuttaa rintojen muotoa.

Mastopexia on yleinen leikkaus ja siihen liittyy vähän merkittäviä ongelmia. Haavassa voi olla paikallista paranemisongelmaa ja se voi tulehtua. Leikkauksen jälkeinen vuoto on mahdollista. Yleisanestesiaan saattaa liittyä ongelmia, jotka ovat onneksi hyvin harvinaisia. Hyvin harvoin nännipihaan tulee pysyvää tunnottomuutta. Arpien liikakasvua voi esiintyä, jos siihen on taipumus. Lievä epäsymmetria on aika tavallista.

Rintojen kohotus on sairauden hoitoa, jos sillä korjataan merkittävää rintojen epäsymmetriaa tai kasvainten poiston jälkitiloja.