Rintojen pienennys l.reduktioplastia

Vartaloon nähden liian suuret rinnat aiheuttavat lukuisia fyysisiä oireita. Tyypillisiä vaivoja ovat niskan ja hartioiden kipu ja ryhdin ongelmat. Rintojen koko voi haitata liikunnan harrastamista ja vaikeuttaa pukeutumista. Rinnanaluspoimut saattavat hautua aiheuttaen iho-ongelmia ja rintaliivin nauhat tekevät usein painaumat hartioihin. Rintojen pienennys yleensä auttaa näihin vaivoihin ja rintojen muoto paranee samalla. Rinnoista tulee vartaloon nähden sopusuhtaisemmat, mikä helpottaa pukeutumista ja liikunnan harrastamista.

Plastiikkakirurgi tekee vastaanotolla rintojen perustutkimuksen. Rinnoista otetaan mittoja ja potilaan kanssa keskustellaan lopputulokseen liittyvistä toiveista ja odotuksista. Aiempi hoitohistoria, lääkitys, allergiat sekä mahdolliset aiemmat rintatoimenpiteet käydään läpi. Potilaan rinnat tulee olla kuvannettu alle 6kk ennen toimenpidettä. Leikkaus voidaan tehdä täysikasvuiselle minkä ikäisenä tahansa. Toimenpide tehdään nukutuksessa joko päiväkirurgisesti tai vuorokauden jälkivalvonnassa. Leikkaustekniikoita on useita ja sopiva menetelmä valitaan yksilöllisesti. Rintojen pienennys saattaa vaikuttaa imetyskykyyn. Toimenpiteessä poistetaan painavaa ylimääräistä rintarauhasta, rasvaa ja ihoa ennalta sovitun suunnitelman mukaisesti. Arvet sijaitsevat nännipihan ympärillä ja siitä alaspäin kohti poimua. Poimussa sijaitsevan arven pituus vaihtelee lähtötilanteesta riippuen.

Siteet ja dreenit poistetaan tavallisesti ennen kotiutumista ja tukirintaliivit asetetaan. Tukiliivejä käytetään useita viikkoja leikkauksen jälkeen lääkärin ohjeiden mukaisesti. On hyvä nousta jalkeille viimeistään leikkauksen jälkeisenä päivänä. Kevyttä liikuntaa ja arkirutiineja voi tehdä jo varhain. Rankempaa liikuntaa voi rajoituksetta harrastaa 4-6 viikon kuluttua toimenpiteestä. Rinnoissa voi olla lieviä tuntemuksia vielä viikkojenkin kuluttua, mutta kovaa kipua esiintyessä kannattaa ottaa yhteyttä hoitopaikkaan. Sairaslomaa kirjoitetaan tehtävistä riippuen 2- 4 viikkoa. Ompeleet poistetaan 7-10 vrk kuluttua leikkauksesta. Normaali peseytyminen, on hyvä aloittaa 2 vrk kuluttua haavatulehdusten välttämiseksi. Lopullinen rintojen muoto alkaa näkyä muutaman kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Rintojen pienennys tekee rinnoista pienemmät ja kiinteämmät. Tämän on todettu parantavan elämänlaatua. Tyytyväisyys omaan vartaloon paranee. Leikkausta edeltävät suurien rintojen aiheuttamat fyysiset oireet vähenevät huomattavasti tai jäävät pois kokonaan. Leikkausarvet vaalenevat ajan myötä, joskin aikataulussa on yksilöllistä vaihtelua. Toimenpiteen tulos on usein hyvin pitkäaikainen. Kuitenkin painovoima, ikääntyminen ja selkeä painon nousu voivat ajan kuluessa muuttaa rintojen muotoa. Rintojen pienennyksen läpikäyneet potilaat ovat tavallisesti erittäin tyytyväisiä toimenpiteen tulokseen.

Rintojen pienennys on yksi yleisimpiä plastiikkakirurgisia leikkauksia maassamme. Leikkaukseen liittyy vähän vaikeita ongelmia. Kuitenkin pitkien haavojen paranemisessa on silloin tällöin paikallisia paranemisongelmia, jotka hoituvat paikallishoidoin. Haavat voivat tulehtua. Leikkauksen jälkeinen vuoto on mahdollista ja voi vaatia verenpurkauman poistotoimenpiteen. Yleisanestesiaan saattaa liittyä ongelmia, jotka ovat onneksi hyvin harvinaisia. Hyvin harvoin nännipihaan tulee pysyvää tunnottomuutta. Arpien liikakasvua voi esiintyä, jos siihen on taipumus. Lievä epäsymmetria on aika tavallista.

Rintojen pienennys luokitellaan sairauden hoidoksi, jos suuririntaisuuteen liittyy selkeitä fyysisiä oireita eikä potilas ole merkittävän ylipainoinen.