Kirurginen vartalonmuotoilu

Potilailla, joilla rasvakerroksen paksuus on huomattava tai iho on löystynyt, joudutaan usein käyttämään muita menetelmiä kuin rasvaimu. Näin on erityisesti silloin, kun paino on pudonnut reilusti, mutta iho on jäänyt löysäksi. Myöhemmin vartalonmuotoiluleikkauksiin liitetään hyvin usein täydentävä rasvaimu. Seuraavassa kuvataan tavallisimpia vartalonmuotoiluleikkauksia.

Abdominoplastia eli riippuvatsan korjausleikkaus

Kohderyhmä:

Abdominoplastia on erittäin tavallinen toimenpide potilaille, joilla painonpudotuksen seurauksena on jäänyt löysää ihoa/rasvaa vatsalle. Toinen tavallinen potilasryhmä ovat henkilöt, joilla rasvakerroksen paksuus on niin suuri, että rasvaimun seurauksena jäisi roikkuvaa ihoa. Myös raskauksien seurauksena vatsalihakset ovat usein venyttyneet pysyvästi, ja tällöin toimenpiteestä on hyötyä. Potilaat, joilla vatsakirurgisten toimenpiteiden seurauksena on syntynyt navan alapuolinen pystyarpi, hyötyvät leikkauksesta myös, koska pystyarpi poistetaan ja uusi arpi sijoittuu huomaamattomammin. Abdominoplastian yhteydessä voidaan korjata myös mahdollinen napatyrä.

Toimenpide:

Abdominoplastialla eli riippuvatsan korjausleikkauksella voidaan poistaa erittäin paksuja rasvakertymiä alavatsalta. Rasvan lisäksi poistetaan aina myös sukkulan muotoinen kaistale ihoa. Käytännössä koko navan ja "karvarajan" välinen alue alavatsan ihoa poistetaan. Yhdistetty rasvan ja ihon poisto takaa sen, ettei löysää ihoa jää. Ylävatsan iho "venytetään" alavatsalle. Toimenpiteeseen yhdistetään lähes aina suorien vatsalihasten kiristys, mikä merkittävästi "litistää" alavatsan sivuprofiilia. Tarvittaessa myös vinoja vatsalihaksia voidaan kiristää. Toimenpide tehdään aina nukutuksessa.

Jälkihoito:

Useimmiten leikkausalueelle jätetään laskuputket eli dreenit, joita pitkin ylimääräinen neste valuu pois. Dreenejä käytetään 1-7 päivää. Abdominoplastiasta toipumiseen on syytä varata 4-6 viikkoa. Vatsalihasten kiristyksen takia raskaita ponnisteluja on syytä välttää 6 vk. Kolmen - neljän viikon kuluttua voi useimmiten palata töihin, mikäli työ ei ole fyysisesti hyvin raskasta. Tukivyötä tai alavatsaa tukevia tukihousuja käytetään 4-6 viikkoa. Tukitekstiilit paitsi tukevat vatsalihaksia, vähentävät nesteenkeräytymistä leikkausalueelle.

Arvet:

Abdominoplastiasta jää 20-30 cm pitkä, kaareva, arpi. Se alkaa suoliluun kärjen alapuolelta, jatkuu alaspäin häpykarvoituksen alueelle ja kääntyy ylöspäin toiselle puolelle symmetrisesti. Arpi jää siis huomaamattomiin alusvaatteen tai uima-asun alle. Koska napa joudutaan irroittamaan ja siirtämään, sen ympärille jää myös erillinen arpi. Käytännössä napa-arpi on useimmiten lähes huomaamaton.

Torsoplastia

Kohderyhmä:

Torsoplastia sopii potilaille, joilla painonpudotuksen seurauksena on erittäin paljon löysää ihoa vatsalla, kyljissä ja selässä. Se sopii myös henkilöille, joilla rasvakerros on niin paksu, että rasvaimun seurauksena jäisi roikkuvaa ihoa vatsalle ja kylkiin.

Toimenpide:

Torsoplastialle ei löydy yleisesti käytössä olevaa suomenkielistä nimeä. Leikkauksella kuitenkin tarkoitetaan toimenpidettä, jossa tehdään abdominoplastia ja sen lisäksi poistetaan rasvaa ja ihoa kyljistä ja selästä. Toimenpide tehdään aina nukutuksessa.

Jälkihoito:

Jälkihoito ja toipumisajat ovat samat kuin abdominoplastiassa.

Arvet:

Vatsan puolella arpi sijoittuu kuten abdominoplastiassa. Sivuilla se jatkuu kylkien kautta selän puolelle, joskus jopa "sirkulaarisesti" eli potilaan ympäri. Kylkien ja selän puolella arpi sijoittuu varsin alas niin, että se jää alusvaatteen tai uima-asun peittoon.

Dermolipektomia eli raajojen löyhän ihon poisto

Kohderyhmä:

Henkilöt, joilla on ylä- tai alaraajoissa häiritseviä löyhän ihon alueita, "helttoja". Tavallisimpia nämä alueet ovat olkavarsien takapuolella sekä reisien sisäpinnoilla. Ongelma on yleinen potilailla, jotka ovat laihtuneet huomattavasti. Potilailla, joilla olkavarsiin tai reisiin tehdään erittäin suuri rasvaimu, saatetaan joskus joutua tekemään dermolipektomia samassa yhteydessä tai myöhemmin.

Toimenpide:

Olkavarren dermolipektomiassa poistetaan kirurgisesti olkavarren takaosasta rasvaa ja löyhää ihoa. Reisien dermolipektomiassa poisto tehdään tavallisimmin sisäreiteen. Molemmat toimenpiteet tehdään yleensä rasvaimun yhteydessä. Ne voidaan tehdä joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.

Jälkihoito:

Tukihihoja tai -housuja käytetään noin kolme viikkoa. Sairasloma-ajaksi riittää työstä riippuen 1-2 viikkoa.

Arvet:

Olkavarressa arpi sijoittuu olkavarren sisäpinnalle. Se alkaa hieman kyynärpään yläpuolelta, nousee olkavarren suuntaisesti ja päättyy kainaloon. Reisissä arpi sijoittuu nivustaipeeseen, reiden ja vartalon yhtymäkohtaan.