Nenäleikkaus

Nenäleikkaukseen hakeutumisen syitä ovat vamman tai sairauden aiheuttama nenän epämuotoisuus, mekaaninen este ilman kululle nenän kautta, sekä ulkonäölliset syyt.

Sairauksista tavallisempia nenäleikkauksen aiheita ovat ihokasvaimet. Vamman jälkeen tavallisimmat korjaukset ovat nenän vinous ja epäsymmetria nenäluun murtuman jälkeen, sekä nenän väliseinän vinous. Se voi osaltaan aiheuttaa koko nenän epäsymmetrian, sekä estää ilman vapaata kulkua. Muita syitä huonontuneelle ilman kululle ovat mm. Suurentuneet nenäkuorikot ja sisäänpäin kääntyneet tai liian turpeat nenärustot. Yleisin tukkoisuuden syy on kuitenkin limakalvoturvotus. Sen syynä voi olla allergia, mutta aina selittävää syytä ei löydy. Leikkaushoito ei yleensä auta turvonneeseen limakalvoon, joskin radiotaajuuskäsittelyllä voidaan pyrkiä pienentämään turvonnutta kuorikon limakalvoa.

Ulkonäkösyistä leikkaukseen hakeutuvilla on yleensä toiveena nenässä olevien poikkeavaksi koettujen muotojen ja mittasuhteiden muuttaminen tavanomaisiksi, esteettisesti sopusuhtaisena pidettäväksi. Tavallisempia toiveita ovat suoristus, kyömyn poisto, keskeltä leveän nenän selän kavennus, kärjen ja tyven kavennus ja sieraimien pienennys. Nenää pienentävät toimenpiteet ovat siis yleisempiä kuin suurentavat. Suurentaviin toimenpiteisiin kuuluvat nenän selän korottaminen ja leventäminen, sekä kärjen pidentäminen.

Nenäleikkauksen suunnitteluvaiheessa on pidettävä mielessä, että jos leikkaus toteutetaan pienenä yhden häiritsevän kohdan korjauksena, huomataan usein leikkauksen jälkeen muitakin esteettistä korjausta vaativia kohtia nenässä. Tämän taustalla voivat olla mittasuhteiden muuttuminen, tai se että yksi kohta nenän ulkonäössä on aiemmin vienyt kaiken huomion. Siksi nenää (ja koko kasvoja) pitää suunnitteluvaiheessa katsoa kokonaisuutena ja useimmiten kannattaa samassa leikkauksessa tehdä kaikki tarvittavat korjaukset.

Leikkaustekniikat

Kun kärjen alueelle tehdään muutoksia epäsymmetrian, muodon tai korkeuden takia, on tavallisempaa tehdä leikkaus avoimesti eli sieraimien väliin tehdyn avauksen kautta. Väliseinää ja nenän selkää voidaan useimmiten korjata sieraimen sisään tehtävän avauksen kautta. Asia vaihtelee tapauskohtaisesti.

Nenän selkää voidaan madaltaa leikkaamalla tai höyläämällä luuta ja rustoa. Madaltaminen edellyttää usein myös kaventamista, joka tehdään höyläämällä (vain pieni muutos mahdollinen) tai taittamalla nenäluita posken ja nenän rajalta sisäänpäin. Samalla menetelmällä voidaan suoristaa epäsymmetristä nenäluuta. Kärjen muotoilun menetelmiä ovat mm. Kärkirustojen lyhentäminen ja kaventaminen leikkaamalla ja niiden muotoilu ompelemalla. Kärkirustot vaativat yleensä rustosiirteiden tukea pysyäkseen oikeassa muodossa leikkauksen jälkeen. Rustosiirteet otetaan mieluiten nenän väliseinästä tai, jos se ei ole käytettävissä esim. vamman takia tai uusintaleikkauksissa, esim. korvarustoa käyttämällä. Rustosiirteitä käytetään myös nenän selän korottamiseen, leventämiseen ja tukemiseen tarvittaessa. Luunsiirteitäkin voidaan käyttää. Sen sijaan pysyviä täyteaineita kuten esim. silikonia ei yleensä suositella.

Ilmankulun parantaminen leikkauksella voi olla mahdollista, jos mekaaninen este tai pyörteistä virtausta aiheuttava muoto saadaan korjatuksi. Väliseinä suoristus tai laajentuneen kuorikon pienennys voivat avata tukkeutuneen reitin. Mikäli syynä on sisäänkiertynyt rusto tai liian taipuisan ruston aiheuttama kasaanpainuminen sisäänhengittäessä, voidaan ainakin osassa tapauksista saada apua tukemalla rakennetta rustosiirteillä.

Suurimpana haasteena nenäleikkauksissa on leikkausten jälkeisenä aikana tapahtuvien muutosten ennakointi ja hallinta. Leikkausalueelle tuleva arpi voi kasvaa paksuutta ja toisaalta kutistua ja kiristyä aiheuttaen taipuisiin rustorakenteisiin muodonmuutoksia. Pehmytkudokset antavat periksi paineelle ja iho ja luu muotoutuvat. Näiden muutosten ennakointi on edellytyksenä onnistuneelle lopputulokselle.

Leikkauksen riskit

Tavallisimpia ongelmia leikkauksen jälkeen ovat nenäverenvuoto, kipu, turvotus, mustelmat, kylmänarkuus, kosketustunnon häiriöt, sekä arven liikakasvu. Nämä korjaantuvat usein itsestään.

Keskimäärin 10-15%:ssa kaikista nenäleikkauksista on tarvetta lisätoimenpiteille, koska paranemiseen liittyy tekijöitä joita ei voida leikkauksen yhteydessä täysin hallita. Tällaisia ovat esim. rustosiirteiden siirtyminen pois paikoiltaan, niiden vääntyminen, pehmentyminen tai jopa kokonaan pois sulaminen. Rusto taipuu ja joustaa tai voi pyrkiä palautumaan takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Siksi leikkauksessa aikaansaatu muoto ei aina pysy vaan voi paranemisen aikana muuttua. Tämä voi aiheuttaa epäsymmetriaa, nenän kärjen muodon tai asennon muuttumista, nenän vinoutta ym. Rustosiirteet voivat olla tunnettavissa tai niiden muoto voi näkyä ihon alta. Nenän kärki voi tuntua kovemmalta ja jäykemmältä kuin ennen leikkausta, kun rustosiirteet tukevat rakennetta. Nenäluiden muotoilun yhteydessä saattaa nenänselkään jäädä epätasaisuuksia.

Leikkausarpi voi aiheuttaa kiristystä ja iholle tulevaan arpeen tarvitsee joskus tehdä pieniä korjauksia. Arven liikakasvulla tarkoitetaan sitä, että sisälle ihon ja rustojen väliin tuleva arpi voi kasvaa ennakoitua paksummaksi. Paksuntunut arpi yleensä pienenee itsestään, mutta tähän voi kulua jopa yli vuoden verran aikaa ja osassa tapauksista arpi jää pysyväksi ja toivottua paksummaksi. Arpea voidaan hoitaa paineteippauksella ja kortisonipistoksilla. Paksuuntunut iho voi estää nenänkärjen muotoutumista, jolloin kärki jää haluttua suuremmaksi.

Nenän kautta kulkeva ilmavirtaus ei aina parane leikkauksella, vaan toisinaan tarvitaan lisätutkimuksia ja muita toimenpiteitä ilmateiden ahtauden hoitamiseksi. Muita harvinaisempia ongelmia ovat nenän väliseinä reikä, ilmateiden ahtautuminen, bakteerin aiheuttama tulehdus ja allergiset reaktiot esim. puudute- tai nukutusaineille.

Leikkauksesta toipuminen

Normaali toipumisaika nenäleikkauksen jälkeen on kolme viikkoa, jona aikana on turvotusta ja mustelmia. Lopullinen paraneminen voi kestää yli vuoden, koska turvottelu voi jatkua niinkin pitkään. Ulkonäöllisesti lopputulos muuttuu arven pehmenemisen myötä usein yli vuoden ajan. Kovuus ja pyöreys vähenevät pikkuhiljaa, nenän kärki laskeutuu ja nenäluu moutoutuu.